Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Zweedse Recepten



Zoet pittige groenten met kalkoen,
saffraancreme en couscous


Ingrediënten voor 4 personen
Voor de groenten
- Kalkoenfilet.
-1 Rode Paprika.
-1 Gele Paprika.
-1 Groene Paprika.
-1 Prei.
-2 Tomaten.
-Blikje Ananas.
-Sambal.
-Kipbouillontablet.
-Vloeibare Honing.
-Safraan.
-Light Cremekaas (Filadelphia?) Note: in Zweden kopen wij een produkt dat kesella heet. Het is een vaste creme met slechts 1 procent vet. Ik neem aan dat dit het best door een light roomkaasje te vervangen is.

Voor het Brood
-Gist.
-Roggemeel.
-Tarwebloem.
-Olijfolie.
-6 t Knoflook.
-Gedroogde Oregano.
-Zout.
-Zonnebloempitten.


Hulpmiddelen
Oven op 200 graden. Wok. Steelpan.

Voorbereiding
Los gist op in warm water met melk en voeg een scheut olijfolie toe. Hak de knoflook fijn en voeg dit, samen met oregano en zonnebloempitten toe. Voeg roggemeel en tarwebloem toe en kneed dit tot een soepel deeg. Laat even rijzen.
Snij de kalkoenfilet in stukken. Los in een steelpannetje een bouillonblokje op in warm water en laat dit snel afkoelen.
Gooi de cremekaas in een sauskommetje en voeg de safraan toe. Meng goed door en geniet van de mooie gele kleur.

Bereidingswijze
Bak het brood zon 40 minuten in de oven, tot een harde korst ontstaat. Laat dan even afkoelen.
Voeg een schep sambal en honing toe aan de bouillon. Meng goed door en breng op smaak met het sap van de ananas. Voeg dan de kalkoenfilet toe en laat dit even staan.
Was en snij intussen de groenten. Houd de ananas en tomaten apart. Verhit wat olijfolie in de wok. Schep de kalkoen uit de marinade en bak dit op hoog vuur. Voeg dan de groenten toe en laat even meebakken. Voeg wat van de marinade toe en laat de groenten gaarstoven. Bereid intussen de cous cous volgens gebruiksaanwijzing. Voeg op het laatst de tomaten, ananas en de rest van de marinade toe.

Serveertips
Verdeel de couscous over 4 borden en verdeel hierover een bergje groenten. Een toefje safraancreme maakt het geheel af.
Smakelijk eten!




Bla musslor med pigguardsmariniere


Ingrediënten
Voor 4 personen:

- 2 kg jumbo mosselen
- 400 gr tarbotfilets (in 16 stukjes gesneden)
- 150 gr gepelde steurgarnalen (= zweedse garnalen)
- 6 teentjes look (geperst)
- 2 dl room
- 2 dl witte wijn
- 2 sjalotten (fijn gesneden)
- zwarte peper (grof gemalen)
- verse kruiden (naar eigen keuze, gehakt)
- 4 trostomaten (ontpit en in blokjes gesneden) 
- groene courgette (ontpit en in blokjes gesneden)
- 2 vastgekookte aardapelen (in blokjes gesneden)

Voor de garnituur (croutons van lookbrioche)

- 4 teentjes look (geperst)
- 500 gr bloem
- 75 gr suiker
- 10 gr zout
- 6 eieren
- 25 gr gist
- 300 gr boter

Voorbereiding
Lookbrioche:
Meng de eieren en de gist en voeg de rest van de ingredienten eraan toe.
Laat een nacht in de koelkast rijzen. Laat het geheel daarna nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen in een lange bakvorm. Bak het brood gedurende 45 minuten op 180?C. Snij de brioche in schijfjes en bak ze goudbruin onder de grill.

Bereidingswijze
Kuis de mosselen. Laat een pan zeer heet worden en doe er de mosselen, sjalotten, look en de witte wijn in. Dek af met een deksel. Kook gedurende 3 a 4 minuten. Neem de mosselen uit de pan en hou ze warm.
Voeg de room toe aan het vocht van de mosselen en kook alles in tot de helft. Giet door een zeef.
Kook opnieuw op en voeg groenten , aardappelen en kruiden toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de gekookte mosselen en gepelde garnalen in de saus. Bak de tarbotstukjes gedurende 1 minuut aan elke kant en breng op smaak met peper en zout.

Serveertips
Serveer alles met de brood croutons.




Pompoensoep uit Zweden


Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg pompoenvlees
-  450 ml water
-  dun stukje kaneel
-  3-4 teentjes knoflook
-  2 el wijnazijn
-  50 gr boter
-  zout
-  versgemalenpeper,suiker.
Afserveren:zure room en bieslook.
 
Hulpmiddelen
Zware pan.Pureerstaaf.
 
Voorbereiding
Als je de soep in de pompoen wil serveren, snij dan het dakje van de pompoen eraf. Lepel de zaadjes en het draadachtige eruit. Dan met een scherpe lepel haal je het vlees eruit.
Serveer je de soep gewoon in een soepkom, dan snij je de pompoen in 4en en verwijder je de zaden etc. Het vel van de pompoen en het vlees snij je in blokjes.
 
Bereidingswijze
Doe de pompoen vlees in een zware pan met water, kaneelstoke en knoflook(steek de teentjes evt in een stuk vel van de pompoen zodat het later makkelijker terug te vinden is). Breng aan de kook, zwak de hitte af, doe dan de deksel op de pan en laat zachtjes koken voor zon 20-30 minuten, totdat het pompoenvlees mooi zacht is. Verwijder het kaneelstokje en de teentjes knoflook het vel waar ze zijn ingestoken.
Pureer het zachte vlees, met het kookvocht, als het te dik is, verdun het wat met water.
Voeg de wijnazijn toe, verhit opnieuw, roer dan de boter erdoor.
Proef en maak het op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
Doe de soep in de soepkommen(of de pompoentjes) en serveer met zure room en wat fijngehakte bieslook. Maak het af met wat reepjes lucifersdunne gefrituurde pompoen.
 
Serveertips
In de tussentijd, als je de uitgeholde pompoen gebruikt om de soep in te serveren, vul ze dan met kokend water om ze op te warmen. Uit laten lekken. Dus niet in een oven verhitten, ze willen dan inzakken als een pudding.


Hakkebof (tartaartjes met ui en ei)
 
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr. biefstuk tartaar
- 2 el. crème fraiche
- zout, peper
- 4 uien
- bakboter of margarine
- 1/4 l. bouillon
- 8 henne of kwarteleitjes
- 1 kleine bloemkool
- 200 gr. sperziebonen
- 35 gr. boter
- 35 gr. bloem
- 1 dl. melk
- nootmuskaat
- 2 eieren
- 2 tomaten.
 
Bereidingswijze
De tartaar mengen met crème fraiche, zout en peper en hiervan 8 tartaartjes vormen. De uien in ringen snijden en fruiten. Met 1/2 dl. bouillon overgieten en warm houden. In wat bakboter de tartaartjes om en om 1 min. bakken. Bij de uien nog wat bouillon roeren, opkoken en over de tartaartjes scheppen. Van de kwarteleitjes spiegeleitjes bakken en deze op de tartaartjes leggen. Voor de gratin de bloemkoolroosjes met de sperziebonen blancheren en met de in vieren gesneden tomaten in een ovenschaal scheppen. Een saus maken van boter, bloem, 1 1/2 dl. water en de melk, op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en de eieren er van het vuur af 1 voor 1 bijroeren. De saus over de groente lepelen en 45 min. in een oven van 175*C. zetten.
 
Serveertips
Lekker met gekookte aardappelen





Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2010 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl