Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Recepten uit Trinidad

Rijstsalade met kip en sinaasappel


Ingrediënten
- 200 g langkorrelige rijst
- 300 g wortelen, geschrapt en geraspt
- sap van 1 grote sinaasappel
- 2 theel. Engelse mosterd
- 2 eetl. olijfolie
- 6 eetl. gesnipperde bieslook
- 400 g gare kipfilet, in stukjes van 3 cm
- 4 eetl. pistachenoten
- 200 g veldsla
- partjes sinaasappel ter garnering (indien gewenst)

Bereidingswijze
1. Doe de rijst in een grote pan en overgiet hem ruim met kokendheet water. Breng de rijst aan de kook, roer hem eenmaal om en draai het vuur laag. Kook de rijst afgedekt beetgaar in 10-12 min., of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af.
2. Doe terwijl de rijst kookt de wortelen in een grote schaal. Voeg het sinaasappelsap, de mosterd, olie en bieslook toe. Strooi er wat zout en peper over. Voeg de stukjes kip en pistaches toe en schep de salade om.
3. Voeg de gekookte rijst toe aan de salade en schep deze losjes om. Door de koude ingrediënten en de dressing zal de rijst enigszins afkoelen, zodat u een heerlijke lauwwarme salade krijgt. Schep de veldsla door de salade en garneer hem indien gewenst met partjes sinaasappel.
 

Copyright
Copyright deze uitgave © 2009 The Reader's Digest BV

Variaties
• Vervang de rijst door orzo (Griekse rijstvormige pasta) of soeppasta. • Gebruik blokjes gare kalkoen of ham (of een mengsel van beide) of varkensfricandeau in plaats van kip. • Vervang de wortelen door geraspte knolselderij en voeg in plaats van sinaasappelsap de dun afgeraspte schil en het sap van 1 limoen toe.

… nog sneller
Gebruik kant-en-klare geraspte wortelen (pak) of vervang ze door andere voorgesneden rauwkost uit de koeling. U kunt ook sinaasappelsap uit een pak gebruiken.

… werk vooruit
U kunt deze salade indien gewenst enkele uren van tevoren bereiden. Kook de rijst, giet hem af en laat hem afkoelen. Prepareer en vermeng de overige ingrediënten maar schep ze nog niet door elkaar. Laat de rijst volledig afkoelen. Vermeng dan de ingrediënten voor de salade en zet deze tot gebruik in de koelkast. Neem hem 20 min. voor u hem gaat serveren uit de koelkast.

… extra gezond
Maak deze salade met zilvervliesrijst als u genoeg tijd hebt: er bestaat ook zilvervliesrijst die al in 20 min. gaar is. Vergelijk de etiketten van verschillende merken!



Gemarineerde kipschotel 'trinidad'


Ingrediënten voor 4 personen
- 2 el limoensap
- 1 gesnipperde ui
- 1 tomaat in 8 partjes
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- 1 el gesnipperde lente-ui
- 3 el verse koriander
- 2 teentjes gesnipperde knoflook
- 2 tl verse tijmblaadjes
- zout
- versgemalen peper
- 1 el wittewijnazijn
- 2 el worcestersaus
- 1 kilo kipkarbonades
- 2 el zonnebloemolie
- 25 gram bruine suiker
- 2 el tomatenketchup
- een halve pot gevolgeltefond
- 250 gram gesneden witte kool
- limoen
- selderijblad

Voorbereiding
Leg de kip een dag vantevoren in de marinade.
* Marinade:
Roer in een grote kom het limoensap, ui, tomaat, lente-ui, selderij, koriander, knoflook, tijm, zout, peper, azijn en worcestersaus door elkaar. Leg de stukken kip erin en laat een nacht in de koelkast marineren.

Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote braadpan tot deze heet is maar nog niet walmt. Schep de bruine suiker erdoor en laat het mengsel even borrelen. Doe dan de stukken kip erbij. Bewaar de marinade.
Bak de kipstukken aan alle kanten bruin en neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Roer de marinade, de ketchup en de gevogeltefond door het vet in de pan en leg de stukken kip er weer in. Laat de kip een half uur sudderen onder af en toe roeren. Voeg na een half uur de in reepjes gesneden witte kool erbij en laat dit nog 10 minten sudderen, met deksel op de pan, tot de kip goed gaar is.
Leg de kip en de kool op de borden. Schep een timbaaltje wilde en witte rijst ernaast, overgoten met wat van het kipbraadvocht. Garneer de kip met wat selderijblaadjes en leg een paar schijfjes limoen naast kip en rijst.


Forel met een vulling van pijnboompitten
voor in de oven


Ingrediënten
- 2 hele forellen
- 60 gram pijnboompitten
- 100 a 125 milliliter olijfolie
- wat limoen- of citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel vissaus (Nam Pla / Nuoc Man)
- zout
- beetje boter om de forellen mee te bestrijken
- heel klein beetje olijfolie om de pijnboompitten in te bakken

Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 180 graden C.
De teentjes knoflook en ongeveer 40 gram van de pijnboompitten heel fijn maken of in een vijzel fijnstampen.
Voeg limoen- of citroensap en de vissaus toe en zoveel olijfolie dat het een samenhangend en glad geheel wordt.
Vul de forellen hiermee, maak ze eventueel dicht met cocktailprikkers en leg ze op een bakplaat. Bestrijk ze met wat boter en zet ze circa 20 a 25 minuten in de oven.
Ondertussen de rest van de pijnboompitten in een heel klein beetje olijfolie op hoog vuur bruinbakken. Goed blijven roeren, ze bakken snel aan.
Haal de vissen uit de oven, haal de prikkers eruit en leg de forellen op een schaal. Strooi de gebakken pijnboompitten over de vissen.

Serveertips
Ik doe soms ook wat geschaafde amandelen bij de pijnboompitten die gebakken worden. In plaats van forel kun je ook natuurlijk zeebaars of zo nemen.

Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2011 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl