Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Recepten Surinaams



Masoesa-alesie (surinaams gele rijstgerecht)

Ingrediënten

- Faja Lobi Masoesa-Alesie (roerbakmix)
- 100 gram Kouseband
- 3 kopjes Kotomisi Rijst
- 1/2 Madam Jeanette peper
- eventueel: 3 theelepels Exotimex Knoflook
- 1/2 ui
- 7 eetlepels olie
- 1 theelepel tomatenpuree
- zout
- 25 gram gedroogde garnalen
- 2 stuks pimentkorrels
- 1 laurierblad

Bereidingswijze

Olie verhitten, ui, eventueel knoflook, en peper hierin lichtbruin fruiten, de gedroogde garnalen (vooraf 20 minuten in warm water weken) hieraan toevoegen en enkele minuten meebakken; vervolgens 5 eetlepels Masoesa-Alesie (roerbakmix), kouseband (in stukjes gesneden), pimentkorrels, laurierblad en de tomatenpuree hieraan toevoegen en enkele minuten roerbakken.
De rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking koken en hieraan toevoegen; het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken. Eventueel zout naar smaak toevoegen.

Serveertip:
Serveren met o.a. Kippenlevertjes met Aardappelsticks , Zuurgoed en Gebakken Banaan .

Variatietip:
Gebruik in plaats van gedroogde garnalen, 50 gram middelgrote roze garnalen.




Surinaamse Vleespastei

Ingrediënten voor 4 personen
500 g hamlappen
1 grote ui
1 rode peper
3 eieren
2 tomaten
1 zakje verse peterselie (30 g)
50 g boter
4 eetlepels ketjap asin
250 ml vleesbouillon (van tablet)
10 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 zak worteltjes en doperwten, panklaar 350 g)
1 theelepel piccalilly
2 eetlepels kappertjes
3 eetlepels paneermeel
Hulpmiddelen
Ovenschaal 25 x 25 cm

Voorbereiding
Hamlappen in kleine blokjes snijden. Ui pellen en snipperen. Peper in ringetjes snijden. Eieren in steelpan in 8 min. hardkoken, met koud water afspoelen en pellen. Tomaten ontvellen. Peterselie fijnsnijden. In ruime koekenpan 2/3 van boter verhitten. Vlees hierin op hoog vuur bruinbakken, af en toe omscheppen. Ui,tomaat en rode peper erdoor scheppen. Ketjap en bouillon erbij schenken.

Bereidingswijze
Vlees afgedekt ca. 1 uur op laag vuur laten sudderen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg laten ontdooien. Worteltjes en doperwtjes met piccalilly, kappertjes en peterselie door vleesmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout. Ovenschaal invetten en bodem en zijwanden met helft van bladerdeeg bekleden. Paneermeel over bodem strooien. Vleesmengsel in ovenschaal scheppen. Eieren in plakjes snijden en over vulling verdelen. Schaal met rest van bladerdeeg afdekken. Rand goed dichtdrukken. In midden van deeg gaatje maken, zodat stoom kan ontsnappen. Rest van boter (in magnetron) smelten en hiermee bovenkant van deeg bestrijken. Vleespastei in midden van oven in ca. 25 min. goudbruin bakken.
Met deze pasteivulling kan volop worden gevarieerd. Gebruik bijvoorbeeld runder- of half-om-half gehakt in plaats van hamlappen. Of maak de pastei zoals hij vroeger vaak werd gemaakt: met een hele, gebraden kip waar het vlees vanaf wordt geplukt. Een snellere versie daarvan is met blokjes kipfilet. Voor een lekker pittige smaak is het aan te bevelen om ruim peper te gebruiken!
Serveertips
Lekker met rijst

Deng Deng Agee



Ingrediënten voor 4 personen
500 gr. rundvlees
4 teentjes knoflook
1 ui
1 eetl, tamarinde
50 gr. geraspte kokos
125cc kokosmelk
olie
1 eetl. ketoembar
1/2 eetl. komijn
wat geraspte (of poeder) laos
peper
zout.

Voorbereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook.

Kook het vlees bijna gaar en snijd het in stukken.

Bereidingswijze
Vermeng de tamarinde met zout, ketoembar en komijn en wrijf het vlees hiermee in.
Bak het vlees in de olie. Voeg de gesneden ui, knoflook, de peper, de laos, de kokosmelk en de geraspte kokos toe en braad het geheel totdat de kokos bruin is.

Serveertips
Lekker met rijst en een groentegerecht.
Eet smakelijk!

Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2010 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl