Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Recepten uit Oostenrijk


Kasespätzle uit vorarlberg


Ingrediënten voor 4 personen

- 400 gram spätzle of andere pasta
- 200 gram geraspte Gruyère kaas
- 500 gram uien
- 2 eetlepels olie
- zout, peper
- nootmuskaat
Hulpmiddelen

Ovenschaal
Voorbereiding

Pasta beetgaar koken. Uien pellen en in dunne ringen snijden. Olie verhitten. Uien hierin op een zacht vuur langzaam lichtbruin bakken. Oven voorverwarmen op 200 graden.
Bereidingswijze

Pasta uitlekken. Overdoen in ovenschaal. Vermengen met het grootste deel van de kaas en de gebakken uien. Op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat. Bestrooien met de rest van de kaas. In het midden van de oven 20 - 30 minuten bakken tot de pasta een mooi bruin korstje heeft.
Serveertips

Lekker met Aardappelsalade-a-la-petra of een groene salade



De enige echte wiener schnitzel


 
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 dunne(!) schnitzels
- kruiden naar keuze (bijv. vleeskruiden of steakkruiden)
- bloem
- eieren
- paneermeel (fijn gemalen; anders beschuit door een zeef schuren)
- citroen
- Preiselbeeren (dit is een rode jam/compote van vosbessen; ook te koop bij Ikea; wordt ook geserveerd bij de bekende Ikea-gehaktballetjes)

Voorbereiding
Friteuse opwarmen op 180 graden.
Eieren scheiden (alleen het geel wordt gebruikt).
Paneermeel vermengen met kruiden naar keuze (niet teveel).

Bereidingswijze
Wentel de schnitzels door de bloem. Let er goed op dat de schnitzel overal met een dun laagje bloem bedekt is.
Wentel de schnitzels vervolgens door het eigeel.
Daarna de schnitzels door het kruidenpaneermeel halen. Let goed op dat de schnitzels goed rondom bedekt zijn.
Vervolgens opnieuw door het ei.
Daarna nogmaals door het paneermeel.
Nu de frituur in. 3 minuten frituren is voldoende. Halverwege de baktijd omkeren.

Serveertips
Serveren met een schijfje citroen en een schepje Preiselbeeren.
Heerlijk met bijv. Bratkartoffeln (zie recept op pagina van Haatkaas) en een frisse salade.



Bloemkoolroosjes met toost


In Oostenrijk en Duitsland,waar de koolliefhebbers nu eenmaal talrijker zijn dan in onze contreien,verteld men de volgende legende:Een boer werd in de kerstnacht bevangen door een ontzaglijke trek in kool.Omdat hij zelf geen kool in huis had,nam hij een mandje,sloop naar de tuin van zijn buurman en stal daar een kooltje.Op dat moment kwam net het cristuskindje voorbij op een wit paard en sprak:Omdat je in de kerstnacht hebt gestolen,zal je van nu af aan met je mandje kool in de maan zitten.En tot op de dag van vandaag zit hij daar.Hier dan een Oostenrijks recept,onverschillig hoe u aan de kool bent gekomen.


Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg witte of groene of savooiekool
- 1 grote gesnipperde ui
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kummelzaadjes
- 100gr spekvet
- 2 theelepels zout
- 2dl zure room

Hulpmiddelen
VUURVASTE SCHAAL

Voorbereiding
Was de kool en snijd deze fijn.

Bereidingswijze
Fruit de fijngesneden kool met de ui samen in het spekvet.Voeg zout,paprikapoeder en kummelzaadjes toe.Doe de kool in een vuurvaste schaal en schep er de zure room overheen.Zet de schaal hoogstens een half uur in een voorverwarmde,matig hete oven.

Serveertips
Ook lekker als u er laag om laag aardappelen
tussen doet.strooi er wat beschuitkruim over ,en doe er een paar klontjes boter bovenop,voor een krokant laagje.


Gegratineerde käsespätzle met spek 


Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr spätzle of elleboogjes macaroni
- ± 250 gr mager rookspek in reepjes
- 3 grote uien
- ± 200 gr geraspte gruyère kaas (of belegen kaas)
- 1 eetl olie

Hulpmiddelen
Ovenschaal

Voorbereiding
Kook de spätzle of de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak beetgaar. Snipper de uien en bak deze lichtbruin in de olie. Bak de spekreepjes knapperig.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Vermeng de goed uitgelekte beetgare spätzle of macaroni met de uitgebakken uien, spek en het grootste deel van de geraspte kaas. Doe dit in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas en bak alles ± 20 minuten in de voorverwarmde oven tot er een lichtbruin korstje op zit.

Serveertips
Lekker met aardappelsalade of een gewone groene salade.

Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2011 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl