Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Recepten uit België


Sliptong uit Oostende

Ingrediënten voor 4 personen
- 8 sliptongetjes,
- 150 ml visfond,
- 100 ml witte wijn,
- 1/2 tl tijm,
- 2 laurierblaadjes,
- 100 ml koksroom,
- 75 g gekookte mosselen,
- 100 g Hollandse garnalen,
- 25 g koude boter,
- 2 takjes peterselie (fijngeknipt)

Hulpmiddelen
Ingevette ovenschaal en aluminiumfolie

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Sliptongetjes naast elkaar in ovenschaal leggen en met zout en peper bestrooien.

Visfond en wijn erover schenken, tijm en laurier toevoegen. Schaal met aluminiumfolie afdekken en vis in ca 15 min. in oven gaar laten worden.

Bereidingswijze

Viskookvocht uit schaal in steelpan schenken, laurier verwijderen.

Vis onder folie warm houden.

Kookvocht en koksroom op hoog vuur 1 minuut inkoken. Mosselen, garnalen en peterselie door saus roeren.

Saus in warme sauskom bij vis serveren.

Serveertips
Lekker met aardappelpuree en snijbonen.



Brusselse Kip

Ingrediënten voor 4 personen
- 1 braadkip(ca. 1 kilo)
- zout
- peper
- bloem
- 3 eetlepels boter
- 1/2 citroen
- stronkjes witlof
- 4 eetlepels suiker
- nootmuskaat
- 2 sjoltjes
- 600ml Leffe Triple(flesje)
- 200ml creme fraiche
- 7 takjes peterselie.

Bereidingswijze
Snij 1 braadkip(ca. 1 kilo)in stukken en was ze. Wrijf de kipstukken in met zout en peper en bestrooi ze met bloem. Verhit 3 eetlepels boter en bak de kipstukken aan beide kanten goudbruin. Haal de kip uit de pan. Pers een 1/2 citroen. Was 4 stronkjes witlof, halveer ze in de lengte en verwijder de bittere kernen. Bestrooi de witlof met 4 eetlepels suiker, besprenkel ze met wat citroensap en bestrooi ze met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Bak de witlof in het achtergebleven braadvet ca. 3 minuten en voeg eventueel nog wat boter toe. Pel en snipper 2 sjoltjes en bak ze de laatste minuut met de witlof mee. Schenk 600ml Leffe Triple(flesje)over de witlof, leg de kip erop en stoof de kip afgedekt ca. 15 minuten. Roer 200ml creme fraiche door het vocht en laat de kip nog ca. 10 minuten op een laag vuur stoven. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Was en hak 7 takjes peterselie. Leg de kip met de groenten op een voorverwarmde schaal. Kook de saus in tot bijna de helft van de hoeveelheid. Schenk een deel van de saus over de kip en garneer met de peterselie. Geef de rest van de saus er apart bij.


Aardbei Muffins

Je hebt nodig:
- 200 gram aardbeien
- 80 gram suiker
- 40 gram olie
- 1 ei
- 180 gram bloem
- Theelepel bakpoeder
- Snufje zout en kaneel

Bereidingswijze
Plet de aardbeien. Mix alles door elkaar. Doe het in muffinvormpjes en bak het voor 15 minuten op 225 graden. Eet smakelijk!


Gegratineerde mosselsoep


Ingrediënten voor 8 personen
-2 kg mosselen
-4 tenen knoflook (uit de pers)
-2 uien (fijngesnipperd)
-2 liter blikken gepelde tomaten in blokjes
-2 groene paprikas grof gesneden
-5 eetlepels olie
-1/2 liter droge witte wijn
-zout , peper
-100 g geraspte emmenthaler

Voorbereiding
-kook de schoongemaakte mosselen gaar in wat water op de klassieke wijze
-neem de mosselen uit de schelpen

Bereidingswijze
-verhit de olie en stoof de ui en knoflook goudgeel
-voeg de tomatenblokjes met het sap erbij en de paprika, de witte wijn en de mosselbouillon
-kook alles 10 min op een zacht vuur
-voeg de mosselen erbij en warm ze even en breng op smaak met zout en peper
-strooi over de 8 vuurvaste bordjes de kaas en gratineer ze kort in de hete oven

Serveertips
Knapperig stokbrood erbij geven









Paling in het groen


Ingrediënten voor 4 personen
- 2 kilo middeldikke paling ( liefst levend bij aankoop) brutto gewicht en dan schoongemaakt.
- 150 gram sjalotjes,
- 2 salieblaadjes,
- 12 blaadjes citroenmelisse (indien voorradig)
- 60 gram kervel,
- 100 gram zuring (of potje)
- 2 busseltjes peterselie,
- 25 gram aardappelmeel,
- 50 gram boter,
- 1/4 liter droge witte wijn liefst moezel,
- citroensap,
- 25 gram zout,
- vergemalen peper

Voorbereiding
Paling controleren of alle bloederige resten uit de buikholte zijn verwijderd.Alle vinnen met een schaar afsnijden; Hiervoor met de schaar tegen de richting in van kop tot staart over de paling glijden en knippen natuurlijk. wassen en in mootjes snijden van ongeveer 4 cm

Bereidingswijze
Doe de sjalotjes, salie, citroenmelisse, zuring , 1/3 van de kervel en een busseltje van de peterselie in een mixer met 1/4 liter water en laat 2 a 3 minuten draaien. Giet het in een kom. Doe de resterende kruiden erin met weer 1/4 liter water en laat opnieuw draaien en doe dit in een andere kom.
verhit de boter op hoog vuur en voeg de mootjes toe en verhit ze 3 minuten of tot ze stevig zijn maar ze mogen niet bruin kleuren. Voeg het eerste kruidenmengsel toe en zout peper en de witte wijn en breng aan de kook. Laat hem 10 minuutjes zachtjes koken.Hij is gaar als hij goed van de graat lost. Proeven dus.Voeg dan het aardappelmeel toe dat opgelost is in 1/2 deciliter water en roer tot u een gebonden saus hebt verkregen
Haal de pan van het vuur, laat wat afkoelen en voeg dan het tweede kruidenmengsel toe (hierdoor krijgt het gerecht een heldergroene kleur en een heerlijk frisse smaak).Op smaak brengen met zout ,peper en een scheut citroensap.
TIP: NOOIT EIERDOOIERS OF ROOM TOEVOEGEN.


Serveertips
Wordt normaal op kamertemperatuur gegeten met brood Hiervoor laten afkoelen en 24 uur in de koelkast zetten. 30 minuten voor het serveren uit de koelkast halen zodat de smaak zich kan ontplooien.Warme paling met frieten is niet aan te raden.

Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2010 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl