Home - Over mij - Column - Foto Album - Gastenboek - Contact - Links

Parapsychologie - FilosofieMeditatie - Recepten - Land v/d maand - Probleem v/d week

 

 

 

Schotse Recepten


Schotse eieren


Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram verse worst of sausijsjes (velletje eraf
- 1 klein uitje, klein gesneden
- 1 tl gedroogde gemengde kruiden
- 4 eieren hardgekookt en gepeld
- bloem
- ongeveer 175 gram gedroogde broodkruimelsof paneermeel
- frituurolie.

Bereidingswijze
Doe de verse worst of sausijsjes, ui en gemengde kruiden in een kom en roer alles goed door elkaar. Verdeel dit mengsel in 4 gelijke porties en kneed deze stevig om de hardgekookte eieren. Rol ze door de bloem en haal ze daarna door het losgeklopte ei. Wentel ze tenslotte door de broodkruimels of paneermeel en let er op, dat ze gelijkmatig en geheel hierdoor worden bedekt Laat de ballen tenminste 1 uur in de ijskast afkoelen, voor u ze gaat bakken. Verwarm de olie in een frituurpan op 180 graden. Bak de schotse eieren, twee tegelijk, in 10 minuten tot ze knapperig zijn en goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze warm terwijl u de resteren bakt. Laat deze ook uitlekken en dien ze onmiddellijk op.




Cranachan


Ingrediënten voor 6 personen
- 250 ml slagroom
- 40 ml honing
- 1 el whisky
- 500 gr frambozen(of aardbeien)
- 4 el geroosterde havermout.

Hulpmiddelen
Kleine pan,
6 hoge glazen.

Voorbereiding
Rooster de havermout in een klein pan en laat volledig afkoelen.

Bereidingswijze
Klop de slagroom lodderig(niet helemaal stijf).Voeg honing en whisky toe en roer door.Schep met een metalen lepel de helft van de geroosterde havermout door de slagroom.Doe de frambozen en de slagroom in lagen in zes hoge glazen,eindig met room.Zet dit 2 uur in de koelkast.Bestrooi vlak voor het opdienen de rest van de havermout er over.

Serveertips
Met halloween worden er kleine geluksvoorwerpjes in de Cranachan gedaan.


Schotse zalmburgers


Ingrediënten voor 4 personen
- 350gr. aardappelen
- 350gr.zalmfilet, ontveld en fijngehakt
- 2-3 eetlepels gehakte verse dille
- 1 eetlepel citroensap
- bloem om de burgers door te wentelen
- 3 eetl. plantaardige olie, zout en versegemalen zware peper
Voor de pittige mayonaise.
- 3.5dl mayonaise
- 1 eetl dijonmosterd
- 1thl. worcestersaus, scheutje tabasco

Hulpmiddelen
Rasp

Voorbereiding
Rasp de aardappelen grof en snijd de zalmfilet in kleine stukjes.

Bereidingswijze
Maak eerst de pittige mayonaise. Meng de myonaise met de dijonmosterd en roer er vervolgens de worcestersaus en tabasco naar smaak door. Dek de schaal af en zet hem tot gebruik in de koelkast.
Kook de ongeschilde aardappelen 15 min. in een pan met koken water met zout. Giet ze af, laat ze voldoende afkoelen en schil ze.
Roer intussen in een grote kom de zalm, dille en citroensap door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
Rasp de aardappelen grof. Voeg ze toe aan het zalmmengsel en meng het geheel voorzichtig met je vingers zodat de reepjes aardappelen zoveel mogelijk heel blijven.
Verdeel het mengsel in acht porties. Vorm platte burgers van 1 cm dik en druk ze goed aan. Wentel de zalmburgers door de bloem tot ze er dun mee bedekt zijn.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de burgers in 5 minuten kanpperig en goudbruin. Keer ze eenmaal. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer er de pittige mayonaise en gemengde sla bij.
Zorg dat de burgers niet uit elkaar vallen. Bevochtig zo nodig je handen als je de burgers gaat vormen.

Serveertips
Friet, gebakkenaardappel, Broodjes etc.



Schotse gehaktschotel


Ingrediënten voor 4 personen

- 300 g panklare spruitjes,
- 500 g gewassen prei,
- 250 g geschilde winterwortel,
- 250-400 g grofgemalen mager rundergehakt,
- 1 teentje knoflook,
- versgemalen peper,
- mespunt nootmuskaat,
- zout,
- aroma,
- 60-75 g boter,
- 5 eetl. paneermeel
Bereidingswijze

Snijd de spruitjes afhankelijk van de grote 1 of 2 keer overlangs door. Verdeel de prei in vingerbrede stukken en was deze nog eens. Schaaf de wortelen in dunne plakken. Breng 3 dl water aan de kook, doe daar de groenten in en leg het deksel op de pan zodra de groenten koken en draai de warmtebron laag (? 15 min. zachtjes laten koken). Bestrooi het vlees met peper, nootmuskaat en zout en sprenkel er wat aroma op; maak het gehakt pikant van smaak. Meng het uitgeperste teentje knoflook door het gehakt. Beboter de ovenschaal, schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 200?C. Breng de inhoud van de groentepan over in het vergiet, bewaar het kooknat. Schep de helft van de groenten in de ovenschaal. Leg daar het gehakt op, in kleine porties en verdeel over de gehele schaal. Strooi 2 eetl. paneermeel in de schaal en schep daar de rest van de groenten in. Strooi hier wat peper en zout op. Smelt de rest van de boter. Proef het groentekooknat, voeg daaraan naar smaak aroma, peper en zout toe en giet de vloeistof in de schaal. Strooi daar de rest van het paneermeel op en druppel er de boter op. Zet de schaal in de oven tot het gerecht gaar en mooi van kleur is geworden. (? 30-40 min.). Presenteer bij deze Schotse schotel aardappelpuree of witte rijst.

Optimale beeldweergave wordt bereikt op een resolutie van 1280x960 of groter

Osmose © 2011 • Deze website word mogelijk gemaakt door www.noviositesallinone.nl